Made in Bulgaria: Prototype 23

Sunday, November 06, 2016

Здравейте, приятели! Много съм щастлива да ви представя един нов проект, който се въртеше в главата ми от известно време. С днешния блог пост откриваме поредицата, в която ще ви запознаваме с талантливи млади българи, които са избрали да останат тук и да влагат цялата си страст и вдъхновение в създаването на уникални и стойностни неща.

Днешният пример, с който започваме е повече от подобаващ – момичетата от Prototype 23. Prototype 23 е българска модна марка, с която се запознах неотдавна и останах изключително впечатлена от визията, която пресъздават, цветовете, въобще целият им поглед и концепция за мода и стил.  Сред предложенията на марката няма да откриете еднообразието на масовата конфекция. Тук нещата се правят с много мисъл, отдаденост, усет към детайла, красивото и различното. Човек придобива едно усещане за индивидуалност на дрехата, което аз лично високо ценя. Всяка дама, която желае да се отличи, търси да открие своя уникален стил, или просто иска да го подчертае – Prototype 23 и последната им колекция идват в помощ на тази мисия.

Имах възможност да се запозная отблизо и да пробвам някои неща от последната им колекция „MISSION COZY WRAPPING“  и както може би ще стане ясно от материала, истински се влюбих в едно от палтата им – puff coat. Качествените материали и изработка винаги си личат и освен това, както вече споменах, чувството, че притежаваш нещо уникално, което така добре пасва и допълва стила ти, носи едно много приятно и задоволяващо усещане.

Повече за създаването, цялостната идея и вдъхновение, което стои зад Prototype 23, може да прочетете в краткото интервю, което направихме с прекрасните създателки – Тони и Стаси, накрая на поста.
Добре, момичета, да тръгнем от самото отначало. Разкажете ми как започна всичко, кой беше инициаторът да се съберете и какво ви вдъхнови?
Тони: Със Стаси се познаваме от ученици. Бяхме заедно в един клас в Професионална гимназия по облекло, след което продължихме в университета. Когато дойде време да се дипломираме, нямаше как да не започна да си мисля какво ще правя след това. Тогава всъщност дойде и предложението от моя страна към Стаси да започнем нещо заедно. Казах си „Сега или никога“! От днешна гледна точка мога да кажа, че чувствам, че взехме правилното решение. Аз преоткривам Стаси всеки ден и е наистина невероятен човек, толкова много израсна като личност, че аз наистина ѝ се възхищавам!

Стаси: Да, така е. Това, което аз откривам напоследък е, че когато рисуваме модели или си мислим някакви неща, изведнъж се оказва, че и двете сме си представяли едно и също. Което за мен е ясен знак, че сме добър екип.
Т: Интересното е, че в основна линия и двете ни вълнуват еднакви неща и ценим един стил.
С: Докато учихме в университета имахме коренно различни стилове. Дипломните ни колекции бяха много различни. Моята малко по-спортна, на Тони много елегантна. Но в момента, в който започнахме да работим заедно, стиловете ни така плавно се смесиха, че всъщност се роди един общ стил на бранда.

Ще споделите ли какво стои зад името Prototype 23?
Т: Това са две думи, които ние взехме от дипломните си проекти в университета. Тогава аз реших, че моята марка ще се казва Prototype, защото идеята ми е да създавам интересни, иновативни, експериментални модели.
С: Зад 23 не стои нещо много дълбоко концептуално, просто на интуитивно ниво винаги съм харесвала това число и исках моята марка да се казва така. След като се събрахме, напълно естествено името стана Prototype 23.
Т: А най-готиното е, че имената всъщност се допълниха чудесно. Тъй като първоначалната ми идея беше всеки прототип, да си има номер и ето, че се появи нейният.

Какво ви вдъхновява да творите?
Т: Мен ме вдъхновява предизвикателството да направя нещо, което ме вълнува. Искам да претворя тази идея с ръцете си и да видя до колко би могла да се доближи до първоначалната представа в главата ми. Вече създадени неща също много силно могат да ме вдъхновят. Те отключват въображението и в последствие нещата, които съм видяла на подсъзнателно ниво се пречупват през моята призма и аз ги пресъздавам по свой креативен начин.
С: При мен изграждането на една концепция е част от много дълъг процес на събиране на информация и вдъхновение. В крайна сметка накрая всичко се избистря и решавам какво ще правя. Мога да се вдъхновя дори от стена, форма, цвят, някакво събитие, усещане.

А какво вдъхнови сегашната колекция и за кого е подходяща тя?
Т:  За всеки, който се припознае в част от дрехите, разбира се, че е подходяща. Да, създаваме си определен образ на клиента, но в никакъв случай реалните клиенти не влизат в това клише, което ние сме заложили.
С: Да, имаме някакъв образ на жените, за които правим нещата си, но това идва от опита и времето, в което сме правили неща по поръчка и сме разпознавали и откривали нуждите на дамите за мода и стил. А вдъхновението за сегашната колекция всъщност дойде от платовете и цветовете, които беше избрала и купила Тони, която много умело комбинира цветове.
Т: Хващам ги на усет. Сега забелязвам, че жълтото е най-вълнуващият цвят от базисните цветове в момента и го има във всякакви прочити – топлото жълто, куркумата, горчицата, по най-различен начин се интерпретират в момента.

Трудно ли се прави мода в България?
С: За съжаление да, тук хората много негодуват от цената, но не всички осъзнават, колко работа и труд стои зад създаването на една дреха. И самият факт, че тя се предлага само в 3-4 бройки да речем. Да  може би можеш да намериш нещо подобно разхождайки се в мола, но там един артикул се прави в хиляди бройки и с нискокачествени платове, което вече сваля доста от цената.
Т: Моловете са етап от развитието ни, когато мине този етап, хората ще започнат все повече да се отварят към такъв тип неща като нашите.

За финал ще споделите ли как се виждате след 5-6 години, вие и вашия Prototype 23?
С: Надяваме се по-познати за повече клиенти.
Т: Аз бих допълнила също по-познати не само в България, а защо не и в чужбина в определени кръгове.

Повече за Prototype 23 може да откриете на техния уебсайт: http://prototype23.com/

П.П : Този пост не е спонсориран от бранда и категорично изразява моите искрени впечатления. Очаквайте още от поредицата скоро! Междувременно може да ме последвате в Instagram с @quadrido както и на https://www.facebook.com/quadrifospage/ за да научавате първи, когато нещо ново се качи в блога! 

You Might Also Like

0 коментара

Contact Form

Name

Email *

Message *

Follow by Email