social icons

search

more from the blog

Made in Bulgaria: Ретро Бижу

 Ето го и продължението на една от любимите ми рубрики, а именно Създадено в България. Днес ще ви срещна с една талантлива млада дама, която с бижутата си ни отнася в приказни светове. Нежни, пастелни цветове, сухи цветя, заключени в прозрачна смола, вълшебни часовници и още безброй невероятни творение, които ще ви накарат да мечтаете. Всичко това се крие зад името Ретро Бижу и въображението на авторката - Даниела. 

 За първи път се докоснах до нейното творчество на един от Коледните базари, които се организират в НДК. Разбира се, това е съвсем нормално, тъй като нещата и не могат да останат незабелязани. Сигурна съм, че много от вас също са се срещали с бижутата отблизо. За голямо мое щастие обаче, вече няма нужда да чакаме поредния базар, защото Ретро Бижу вече си има малко китно ателие в град Ямбол, където всеки, който желае, може да се докосне и да пробва всичко, което ми харесва, да изпие чаша ароматно кафе и да си поговори с авторката, точно както се случи с мен при последната ни среща.

 Какво ми сподели Дани за себе си и за какво мечтае може да прочетете в края на поста. А сега вижте Ретро Бижу през моите очи и обектива на Стефан Каменов.


Мечтаеш ли?
Дани: Разбира се! Мечтая...дори в момента се сбъдва...мечтая за пътешествия и прекрасни мигове, споделени с любими хора, да не спирам да срещам, виждам, чувствам красиви вълшебства, да мечтая. Както и всички останали, да не забравяме да (се) усещаме.

Разкажи ми как започна всичко, как реши да се превърнеш в автор на тези красиви бижута?
Д: Всичко се случи съвсем случайно. Всъщност детската ми мечта беше да стана ветеринарен лекар и аз я последвах. Това завърших и в последствие работих по професията цели 5 години. Изработването на бижута се появи в последствие. Започнах да създавам разни неща за приятели, роднини, за сестра ми и честно казано първите ми опити бяха доста несполучливи.

А какво вдъхновява работата ти сега?
Д: Най-вече природата, цветята.

Трудно ли е да поддържаш един стил в работата си, да следваш тази vintage линия, искало ли ти се е понякога да създадеш нещо по-различно, рязко да смениш посоката на стиловете?
Д: Честно казано, никога не го мисля от началото, даже бих казала, че съм малко "разхвърлена" в идеите си, не започвам да творя с ясно изразен план за линия или конкретен стил.

Имаш ли си изразени предпочитания към конкретно бижу, нещо, което обичаш да изработваш повече от друго. 
Д: Да, обичам да работя с цветя. Запечатвам ги с помощта на смола или стъклени формички, това ги прави практически вечни. Голяма част от цветята отглеждам сама, други събирам по време на някои от походите си сред природата. Експериментирам също и с начините на запазване на различните цветя, за съжаление, не всяко може да бъде съхранено.

Как човек решава да остави сегашната си работа и детската си мечта и да се отдаде на хобито си, при теб как се случи?
Д: Идеята при мен узряваше доста дълго време. Определено не взех това решение за една нощ. В продължение на години мечтаех за друго всекидневие. С всеки изминал ден все повече се задълбочаваше нежеланието ми да отивам на работа, да нямам търпение работния ден да приключи, за да правя онова, което обичам. Отне ми време, не бях особено смела, но още първия ден, в който се отдадох на хобито си, се чувствах безкрайно щастлива, и не съм съжалявала за решението си в нито един момент. А това, че се появи и магазинчето сбъдна изцяло мечтата ми. Така че днес, идвам с огромно удоволствие, още от рано сутрин.

Отвори магазинчето си Ямбол, във време, в което младите хора бързат да избягат от малките градчета. Какво те накара да избереш родния си град?
Д: Истина е, много млади хора бързат към големите градове. Но на мен ми е хубаво тук. Разбира се, като на всеки млад човек, и аз имам моменти, в които ми идва тесничко, но за щастие из цяла България се организират чудесни фестивали за творци, които посещавам, благодарение на работата си и това ми носи глътката свеж въздух, от която имам нужда.

За финал ще кажеш ли нещо на младите хора, на онези, които са на кръстопът, които смятат, че е прекалено трудно, че е невъзможно да сбъднат мечтата си?
Д: Когато човек има страстта, нищо не може да му попречи. Да понякога има негативизъм, има пречки, но сам избираш коя страна, хубавата или лошата да погледнеш. Винаги можеш да откриеш красивото, всичко е въпрос на желание. Да откриеш какво точно те прави щастлив и да се отдадеш на него е нещо много хубаво и много зареждащо и може би прави хората по-усмихнати и по-щастливи. Бъдете по-смели в желанията си, дори да не се получи, знаеш, че си опитал!
^^

Всички показани бижута и още много може да намерите на:
Facebook страничката на Ретро Бижу
 https://www.facebook.com/retro.biju.atelie/

както и в ателието на 
улица Хан Кубрат 2 в град Ямбол.


Comments

do you wanna know when a new post comes out?

Profile Photo

About Daniela

Profile Bio

Hi, I'm Daniela and this is my blog.

I like …

… being awake during the quiet peacefulness of dawn while the rest of the world is still asleep;
meeting someone with the same birthday as me;
the smell of a campfire at dusk;
hearing a good songs for the first time...

Instagram