Баден-Баден, Германия

Баден Баден, Германия


Здравейте, приятели! В днешния блог пост, както обещах, ще ви споделя подробности от последното ми пътуване до Баден - Баден, Германия. Къде да се разходите, какво да видите, къде да похапнете? Защо точно този град и още...

Баден- Баден е малко китно градче в подножието на планината Шварцвалд, на бреговете на река Оос. С нищо не напомня на шумен и забързан мегаполис. Времето там сякаш тече със собствен ритъм, а хората са усмихнати и ведри. Въздухът е свеж и хладен и всичко е така подредено и чисто... 


Lichtentaler Allee.
 Не пропускайте да се разходите по най-старата и дълга историческа алея в Баден-Баден, създадена, за да свързва града с манастира Lichtenthal. Пътеката се вие покрай западния бряг на река Oos от 1655 година и към момента е превърната в своеобразен парк с над 300 местни и екзотични растения, сред които азалии, кестени, липи, магнолии. Освен на прекрасната природа, ще се насладите и на невероятна архитектура.
Вървейки по Lichtentaler Allee непременно се отбийте до ботаническата градина Gönneranlage, която сама по себе си представлява един невероятно красив розариум. За съжаление по време на нашето посещение нямаше цъфнали рози, но това не правеше градината по-малко красива.
Централните улички на Баден Баден. Зад всеки ъгъл ще откриете някоя традиционна пекарна, в която може да хапнете вкусен прецел, всякакви малки магазинчета за шоколадови бонбони, безброй витрини, от които надничат изящни порцеланови фигурки, а ако отидете по време на Коледните празници, ще се насладите на празнична украса, играчки и прословутите Немски Коледни базари.

В другия край на алеята се намира женският манастир Lichtenthal. Абатството е основано през 1245. "Внушителният портал, построен през 1781 г., води до триъгълна ограда с фонтан, посветен на Света Богородица, заобиколен от различни абатства и домашни сгради, училището, църквата в абатството, параклисът на принца и параклисът на отшелника." - Wikipedia
В двора ще откриете още малко магазинче с най-красивите ръчно изработени фигурки от дърво, картички, книги, домашни бисквити и мед по манастирска рецепта. Не пропускайте да похапнете и вкусен сандвич или топла супа с манго в малкото бистро - Lumen.
Всяка сряда и петък на територията на манастира се събира малък базар, където ще намерите пресни плодове, лакомства и свежи цветя.
снимка - www.ilovebadenbaden.de
За финал оставям разходката сред природата. Задължително се разходете по някоя от многото пътеки през Black Forest - национален парк в планината Шварцвалд. Маркировката е ясно и добре поставена, ще ви отведе до красиви водопади, дървени заслони, или малки спретнати хижи, където да похапнете топла супа и да се сгреете край огъня.Това беше от мен! Дано поне мъничко съм ви вдъхновила за следващото ви пътешествие. Кои са вашите любими дестинации. Споделете в коментар под тази статия.
До скоро!

Comments

Form for Contact Page (Do not remove)