Създадено в България: Ficus HandmadeИскало ли ви се е някога да притежавате нещо наистина уникално, нещо, което да е побрало цяла една красива вселена, заключило в себе си мило послание, скъп спомен?
Наскоро си мислих, колко ми харесва идеята да открия нещо, съвсем не скъпо, претенциозно или популярно, а нещо, което да отразява мен самата, талисман, който един ден да подаря на децата си, а те на своите и така то да бъде вечно, а с него и споменът за семейството, приятелството, любовта.
Когато за първи път видях медальоните на Ficus Handmade, разбрах, че съм го открила... 


Разкажете ми как започна всичко, кой беше инициаторът да се съберете и какво ви вдъхнови?
Рали: Инициатор – хаха, със сигурност Криси. Тя ми вдъхна нов живот, разбута „пепелта“, за да се роди вдъхновението отново. Но така тръгва всичко в живота – с вдъхновение и любов. Самата идея беше по-антична – първоначално започна с един медальон, който открих на най-необичайното място за handmade неща – молът. И си казах – „Това е толкова красиво! Толкова истинско и успокояващо! Трябва да се научим как да „замразяваме“ тези живи късчета от земята и да ги носим навсякъде със себе си, като надежда и напомняне за есенцията на живота, прегръдката на природата.“ И така – мина се време – захвана ме ежедневието и част от медальоните останаха готови, но нескопосани, други бяха подарени в момента на довършването, но идеята да се разпространят остана в кутията, заедно с материалите. Тогава Криси дойде и the rest is obvious – една усмивка и енергични очи събудиха пак идеята. Хубаво е да има кой да те хване за ръка и да ти покаже, че си струва все пак идеите да се довеждат до реалността – да се „родят“ все пак, за да може да донесат на света още някой цвят в палитрата.
Криси: Аз пък го виждам иначе, за мен инициаторът беше Рали, понеже обича много да твори. В началото не приех нещата особено сериозно, понеже това ни беше един от милионите проектчета, които евентуално някога в бъдеще можем да развием, но в момента в който 2 години по късно се озовах с шишенце епоксидна смола в ръцете (материалът, който използваме), се вдъхнових страшно много от идеята да създам нещо специално за някого, което да съдържа част от природата и приех за лична мисия да направя така, че то да достигне до повече хора.

Ще споделите ли какво стои зад името Ficus?
Рали: Дълго мислихме какво би отговаряло най-добре на „нашето послание“. Спомням си как Криската ми писа „Май го открих“ и ми прати една статия за фикусите – включваше малък абзац за символизма – мир и изобилие, което в общи линии изцяло отговаря на идеята, която стои зад медальоните със скрити растения в тях. После продължи с „единство“ и „вселенско познание и разбирателство“, но аз вече се бях навила, от първите две думи... Е, ако нашият добре познат Ficus benjamina, това мило дръвче, успее да донесе единство и просветление на всички, до които се докоснем, не казвам, че няма да е сбъдната мечта, но това е една по-голяма, много Chi мисия. Да не прекаляваме! :D
А и тепърва предстои да развиваме по-дълбоко концепцията зад „ФИКУСирането“! ^^ Което ме подсеща , Крисе, още не сме направили Ficus медальона!
Криси: Името фикус ни хрумна, защото quadrifo беше заето (шегувам се). Но да, Рали ви сподели историята. Истината е, че аз държах да е нещо кратко точно и запомнящо се. Хрумна ми една сутрин докато лежах в леглото и буквално си представих как би стояло като наш бранд. Това, че Рали също го хареса от първия път, беше сигурен знак, че е добро. Аз избирам по скоро по пътя на логиката, а тя просто го чувства.

От какво черпите вдъхновение?
Рали: 
Главно от природата – в това число и тази на хората – самите медальони често са отражение и на някои личности и мили персонажи, определено чувство, място, от където са взети. Винаги носят душата на растенията, но и още нещо...
Криси: Вдъхновение черпим отвсякъде: природа, pinterest, доволни клиенти, но най вече от възможността да сътвориш нещо красиво, уникално и живо. Това само по себе си е голямо вдъхновение и мотивация.
Вдъхновение да си призная доста често черпим и една от друга. Когато си имаш partner in crime и успявате да се мотивирате взаимно, възможностите са неограничени.

Кой ви е любимият материал за работа?
Рали: Хербариите , разбира се! И боите – макар че не винаги ме слушат!
Криси: Хмм, за любим не знам, но този с който работим е епоксидна смола. Определено си има характер и не е за всеки, особено за нетърпеливите хора като мен. Истинско предизвикателство си беше, но мога да кажа че прецизността се учи, ако, разбира се, не се откажеш първите 20 пъти  
Но като цяло естествените материали на мен са ми любими, надявам се да работим повече с тях в бъдеще.

Имате ли изграден образ на хората, на които биха отивали вашите бижута?
Рали: Мисля, че е обратното – бижутата се изграждат и някак се „отливат“, ако мога да кажа така, към хората, за които са направени. Не помня да съм подарявала на някого такова бижу, без да съм била убедена, че няма на кого другиго да принадлежи. Това е като ... пръчките в Harry Potter – “The wand chooses you!”.
Криси: Аз бих казала, че в началото стила беше винтидж, доста по тясно насочен към любителите му. Но напоследък се опитваме да правим бижутата по универсални и адаптивни за различните стилове. Като цяло си представям аз лично като наш клиент, природолюбител, ценител на красивото и желаещ на притежава нещо уникално, направено за него. Всички останали, които усетят връзка с медальоните са, разбира се, добре дошли :)

Как виждате Ficus handmade и себе си след 5-6 години?(само вижте как започват и двете :) заклевам се, че нямам пръст в това)
Рали: Хм, добър въпрос – може би – с още приятелски лица в екипа, иновации, утвърдено послание и инвестиция в кауза. 
Криси: Хм, добър въпрос, само времето ще покаже, но надявам се да продължим да работим заедно и да творим красиви неща, другото идва от само себе си. За да отговоря по конкретно все пак, понеже аз самата не харесвам уклончиви отговори: Представям си да имаме разпознаваем бранд, който ако не постоянно занимание, то активно хоби, което с втемето надявам се да еволюира.

Искате ли да ни споделите още нещо?
Рали: Първо: Обичам те, Даниела Марчева.
Второ: Целият смисъл е да създаваме и творим повече, да не се страхуваме – така помагаме на две страни: на човека, който е вътре в нас и иска да даде на света, както и на „другия“, който протяга ръка да се докосне до вселената, такава, каквато я виждаме ние. Безкрайно щастие има в това да споделиш себе си и да дадеш сила и на другия да направи същото – бъдете създатели, заразно е!
Криси: За нас ficus е по скоро идея и кауза отколкото онлайн магазин за бижута. Смятам, че стимулирайки ръчно правените неща, които и са насочени към природата като концепция, насочваме вниманието на хората към това да оценят красотата на обграждащият ги свят и да я видят от друга перспектива. А носейки нещо уникално притежавано само от теб, те кара да се чувстваш специален и там е цялата магия, която вграждаме в нашите бижута. Всичко изработваме с много внимание и често дори умишлено, някои от медальоните ни могат да бъдат наподобени, но не и повторени, което мисля, че е само плюс за притежателя! Кой не би искал да има нещо, само свое?! Аз със сигурност бих! 

***

Честно да си призная тази рубрика се превръща в една от любимите ми. Надявам съм, че това запознанство ви е вдъхновило и усмихнало. 

П.П: Който е от вас е стигнал до края на този пост, получава мъничка награда <3 10% отстъпка от цената на медальоните на Ficus Handmade с код quadrifo10 при поръчка. 

Целувам ви, чао и до следващия път!

Comments

  1. Много красиви бижута!!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Form for Contact Page (Do not remove)