Растения за по-чист въздух във всеки дом

@sarahdorweilerСилно вярвам, че в един дом никога не може да има твърде много растения :) Освен че внасят част от природата в дома ни, растенията имат още едно много важно качество - почистват въздуха в помещението. 

При все, че всички растения умеят това, има някои, които са истински специалисти в областта. 

Растенията, с които реших да ви запозная днес са точно такива и най-хубавото е, че всички те са лесни са отглеждане, нуждаят се само от светлина, редовно поливане и любов. 

Вижте кои са 6-те растения, които всеки дом трябва да притежава:1. Golden Pothos
Красиво и непретенциозно растение, бих казала едно от любимите ми. Листата му се гладки и лъскави. Може да срещнете различни разновидности, плътно зелени или прошарени със златисти ивици.
Грижи: Обича да е на светло, но без пряка слънчева светлина. Силно влаголюбиво растение. При наличието на естествена светлина е идеално за отглеждане в банята. Ако се гледа в стая, е добре да се пулверизира от време на време. Полива се веднъж седмично през топлите дни и по-рядко през зимата.
Размножаване: За да размножите растението е нужно да отчупите малко връхче от него и да го поставите във вода, докато си пусне коренчета. След това може да се прехвърли в саксия с универсална почва.
Почистване на въздуха:  Според проучване от НАСА, растението премахва замърсители като бензен, толуен, формалдехид, въглероден оксид и ксилол от въздуха.
2. Snake plant
С острите си прошарени листа, това растение внася красив и интересен акцент във всяко помещение. Едно от растенията, за които се казва, че няма как са умориш, на практика то се гледа само. :)
Грижи: Обича светли помещения, без пряка слънчева светлина. Растението няма нужда от обилно поливане, ще познаете, кога е моментът, когато усетите почвата суха.
Размножаване: Растението се размножава много лесно, чрез отчупване на листа от майчиното растение и поставянето им в това саксия.
Почистване на въздуха: Растението почиства въздуха, като абсорбира токсините през листата и произвежда чист кислород. Идеално растение за спалня. Докато повечето други растения отделят въглероден диоксид през нощта (при липса на фотосинтеза), нашето Snake plant продължава да произвежда кислород.

3. Spider plant
Красиво зелено растение, прошарено с бели ивици, с нежни въздушни корени, подходящо за аранжиране във висящи саксии.
Грижи: Растението няма нужда от често поливане, уверете се, че почвата е напълно изсъхнала, преди да полеете отново. Адаптира се лесно към различна светлината, но ако забележите, че белите му ивици започват да изчезват, значи има нужда от повече светлина.
Размножаване: Растението се размножава лесно чрез отделяне на малките висящи израстъци от майчиното растение. Може да ги оставите в съд с вода до поникване на къси коренчета или направо да ги посадите в почва.
Почистване на въздуха: Това растение е шампион в почистването на въздуха. Според изследването на НАСА премахва около 90% формалдехид от въздуха.
4. Monstera
Едно от най-красивите растения, поне лично според мен. С големите си сърцевидни листа Monstera се превърна в предпочитано декоративно растение за много интериорни дизайнери.
Грижи:  Предпочита по-ярко осветени помещения, но отново, без директни слънчеви лъчи върху него. Растението се полива веднъж седмично, като преди това проверяваме дали почвата е суха. 
Размножаване: Размножава се чрез отрязване на лист от растението в най-долната му част, под изпъкнатината на стъблото му. След което се поставя в съд с вода, до образуване на коренчета. Когато корените станат видими, се премества в нова саксия с почва.
Почистване на въздуха: Според проучване от НАСА, растението премахва замърсители като бензен, толуен, формалдехид, въглероден оксид и ксилол от въздуха.


5. English ivy
Прекрасно пълзящо растение с нежни листа. Изглежда чудесно както във висящи саксии, така и на високи рафтове.
Грижи: Растението не обича силна светлина, така че го дръжте по-далеч от прозореца. Полива се, когато почвата се пресуши, ако се прекали с водата, листата започват да натежават и да покафеняват.
Размножаване: Пълзящите растения са много лесни за размножаване. Както и при Golden pothos, ново English ivy може да си направите като отрежете връхче от майчиното растение, поставите в съд с вода и изчакате да развие коренче.
Почистване на въздуха: Според проучване от НАСА, растението премахва замърсители като бензен, толуен, формалдехид, въглероден оксид и ксилол от въздуха.

6. Peace Lilly
Ако сте почитатели на красиви, нежни растения, които цъфтят с елегантни неутрални цветове, помислете да поканите в дома си прекрасната peace lilly.
Грижи: Растението се приспособява лесно както на по-светли, така и на по-тъмни участъци в дома. Ако забележите засушаване или покафеняване на листата, има вероятност растението да получава твърде много директна светлина. Растението е много по-толерантно на пресушаване, отколкото на преполиване. Поливайте, кагато усетите, че почвата е суха.
Размножаване: Растението се размножава чрез отделяне на новоизраснали стръкчета от майчиното растение и прехвърлянето им в нова саксия.
Почистване на въздуха: Според проучване от НАСА, растението премахва замърсители като бензен и формалдехид от въздуха.

Comments

Form for Contact Page (Do not remove)